вівторок, 28 лютого 2023 р.

Цікаво знати

 Синій кит-  найбільша тварина Землі . Його вага може сягати  150 тонн і виростати в довжину  до 33 м – що трохи більше за висоту «дев’ятиповерхівки» — плаває і в холодних, і в теплих водах, може жити близько століття.




Для підтримки життя в такому величезному тілі – він потребує відповідного серця кровоносної системи.
Серце синього кита
Почнемо із сухих цифр. Серце синього кита важить до 600-700 кг, що не перевищує 0.5% від загальної маси. Його розміри простіше зрозуміти по фото моделі серця в музеї Нью-Бедфорда:

                                         

Загальна «пропускна здатність» кровоносної системи становить близько 8000 літрів. Для порівняння: на питво та побутові потреби за рік доросла людина витрачає 3000 л води.Гігантське серце б’ється дуже рідко. Раніше були тільки теоретичні пропозиції – по них пульс у кита становив 5-10 ударів на хвилину, рідко – до 20.У 2017 році у Королівському музеї Онтаріо виставили справжнє серце Синього кита, і поки що це єдиний такий екземпляр у світі. Його витягли з 23-метрової туші, викинутої на берег Ньюфаундленду у 2014 році. Правда, габарити у нього не такі вражаючі, як згадувалося вище: «всього» під 200 кг ваги, і розміром приблизно 1.5х1.2х1.5 м.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Всесвітній день людиниз синдромом Дауна.

Сьогодні в Україні і світі відзначається Всесвітній день людей із синдромом Дауна. 21 березня  обрано не випадково . Березень  обраний тому...