вівторок, 21 березня 2023 р.

Всесвітній день людиниз синдромом Дауна.

Сьогодні в Україні і світі відзначається Всесвітній день людей із синдромом Дауна.


21 березня  обрано не випадково . Березень  обраний тому, що синдром Дауна являє собою трисомію (березень – третій місяць року) за 21 хромосомою (тому і 21 березня).

Синдром Дауна – це генетична аномалія, якій притаманна додаткова хромосома. Люди з цим синдромом мають 47 хромосом у каріотипі замість звичних 46. Синдром відомий ще з 1866 року й названий за ім’ям англійського лікаря, який його відкрив і описав, але причини виникнення патології були відкриті вченими-генетиками лише у XX столітті
                       
В Україні щороку з цим синдромом народжується понад 400 малюків. Бвгатьох з низ залишають батьки ще в половоговому будинку. боячись майбутніїх труднощів.Якщо таким діткам надавати відповідне медичне обслуговування, займатися з ними за спеціальними програмами, то вони вчаться обслуговувати себе,відвідують школу, читають, пишуть, багато з них можуть опанувати професію, завести сім'ю. Вони добрі,щирі,доброзичливі, позбавлені   хитрості і  лукавства. Недаремно на них кажуть "Сонячні діти"

Основне. що  потрібно " Сонячним Діткам"- любов, турбота і піклування , тоді вони легко інтегруються в суспільство і зможуть відчувати повноту і радість життя.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Всесвітній день людиниз синдромом Дауна.

Сьогодні в Україні і світі відзначається Всесвітній день людей із синдромом Дауна. 21 березня  обрано не випадково . Березень  обраний тому...