пʼятниця, 10 березня 2023 р.

Донорство крові. Корисно чи шкідливо?


Донорство крові.Корисно чи шкідливо?
Нещодавно ми з учнями 8 класів проходили тему "Групи крові.Переливання крові"
У моїх учнів виникло багато запитань : Хто може і хто не може бути донором? Чи шкідливо це для організму? Скільки часу то займає? Наскільки неприємна процедура?
Тож давайте розберемося з цим питанням більш докладно.

Хто може бути донором?
Будь-яка особа від 18 до 60 років, з вагою тіла не менше ,як 50 кг
Хто не може бути донором?
-особи з онкологічними хворобами;
- хворі на туберкульоз;
- хворі на гепатит В і С;
-особи з порушеннями ЦНС;
- глухі/ німі;
- хворі ВІЛ/ СНІД;
- вагітні жінки і ті, що мають грудне вигодовування діток;
- особи, що вживають психоактивні речовини.
Також не варто здавати кров, якщо не минуло 10 днів з моменту видалення зубів, не пройшло 6 місяців від процедури тату чи пірсингу, не минуло 1 місяця з моменту вакцинації живою вакциною.Жінкам не можна здавати кров під час місячних та 5 днів після них.Після лікування антибіотиками не пройшло 14 днів.
Як триває процедура донації?
Перш за все , слід заповнити анкету, ввести свої дані. Далі у вас візьмуть аналіз зразку крові на встановлення групи крові, резусу та рівня гемоглобіну.Якщо все добре , то ви можете здати кров.
Сама процедура донації триває недовго- 15-20 хв, забір проводиться з вени.Усі інструменти одноразові,стерильні.
Як підготуватися до забору крові?
За 72 год до здачі не приймати обезболюючі і аспірин.Увечері напередодні повечеряти легкою їжею Хоч би за 1 год не курити.Легкий сніданок слід з'їсти за 2-3 год до процедури. У день донації, щоб уникнути непритомності та слабкості, варто перекусити вареними крупами на воді чи макаронними виробами без додавання вершкового масла. Можете з'їсти хліб, сушку, сухарі (не магазинні снеки!), вівсяне печиво. Також дозволені пропарена риба та відварене м'ясо нежирних сортів.
Чи шкідливо здавати кров?
Ні, не шкідливо.Навіть корисно, особливо жінкам передкліматичного віку.Компоненти крові швидко оновлюються, а ще це корисно , бо попереджує " хвороби накопичення"- атеросклероз, подагру, захворювання шлунково- кишкового тракту.Донорство не приносить шкоди здоровому організму.
Скільки крові беруть в донора за одну процедуру?
У дорослої людини 4,5- 5 л крові.Без шкоди для організму беруть 450 мл, що становить 1/10 об'єму крові.
І насамкінець, жодні страхи, пов'язані з процедурою ,не зрівняються з відчуттям радості, що ваша кров може врятувати комусь життя.Тим більше зараз, коли пункти забору крові потребують її великої кількості ,через нестачу для поранених воїнів.Її потребують також цивільні, що постраждали від воєнних дій.Потреба в донорській крові залишається стабільно високою , аж до Перемоги.
Здай кров- підтримай другий фронт!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Всесвітній день людиниз синдромом Дауна.

Сьогодні в Україні і світі відзначається Всесвітній день людей із синдромом Дауна. 21 березня  обрано не випадково . Березень  обраний тому...