вівторок, 28 лютого 2023 р.

1 березня -День обізнаності про аутагресію


Аутагресія- це агресія, спрямована на самого себе. Вона може проявлятися  як у словах. так і в діях .Найчастіше аутагресія починає проявлятися в дитячому віці.Така дитина починає себе бити,дряпати,виривати волосся чи битися головою об стіну.Також така дитина негативно висловлюється про себе і свої якості. Аутагресію психологи розглядають як своєрідний механізм захисту дитини.

 


                        Причини аутагресії у дітей

- неуважність батьків
-недостатність емоційного контакту з батьками
-покарання дітей в ранньому віці
-висока емоційна чутливість

             Що робити, якщо у дитини прояви аутагресії?

-більше хвалити дитину
-менше критикувати
-вчити дитину проговорювати власні почуття і емоції
-частіше обіймати дитину
--не висувати високих вимог до дитини
-проводити більше часу з дитиною
--навчити дитину викидати агресію назовні, наприклад. побити подушку, зім'яти папір


 




Сертифікат

Будиночок для птахів своїми руками. Як правильно виготовити.



Зима закінчується.За кілька тижнів все оживе і прокинеться від зимової сплячки. З далеких країв повернуться наші пернаті друзі - птахи. Нам варто підготуватися до гідної зустрічі і виготовити для них будиночки. Такі, в яких вони залюбки оселяться, знищуватимуть шкідників лісу і радуватимуть нас співом
                                     
Побудувати будинок для крилатих зовсім нескладно. Якщо дотримувати деяких норм при виготовленні, то птахам він неодмінно сподобається:


- використовувати нестругані дошки-дюймівки;

- постаратися звести до мінімуму наявність щілин;

- офарблювати виріб потрібно тільки зовні (краще брати призначені для дерев'яних виробів захисні просочення в зеленій або коричневій колірній гамі). Усередині фарбувати не треба, птахам більше сподобається колір натурального дерева.

Як розташувати будиночок на дереві

  • Розташовувати шпаківні слід на висоті не нижче 3 мє
  • Слід переконатися. що до буничка не дістане кішка.
  • Льоток шпаківні має бути направлений на південний схід.
  • Якщо шпаківня має козирок, то її розміщуємо вертикально. Якщо козирок відсутній, слід зробити невеликий нахил в сторону льотка. щоб всередину не потрапляла вода.
  •  В жодному разі не слід прибивати будиночок до живого дерева гвіздками. Слід прикрутити проволокою чи міцним шнурком



Цікаво знати

 Синій кит-  найбільша тварина Землі . Його вага може сягати  150 тонн і виростати в довжину  до 33 м – що трохи більше за висоту «дев’ятиповерхівки» — плаває і в холодних, і в теплих водах, може жити близько століття.




Для підтримки життя в такому величезному тілі – він потребує відповідного серця кровоносної системи.
Серце синього кита
Почнемо із сухих цифр. Серце синього кита важить до 600-700 кг, що не перевищує 0.5% від загальної маси. Його розміри простіше зрозуміти по фото моделі серця в музеї Нью-Бедфорда:

                                         

Загальна «пропускна здатність» кровоносної системи становить близько 8000 літрів. Для порівняння: на питво та побутові потреби за рік доросла людина витрачає 3000 л води.Гігантське серце б’ється дуже рідко. Раніше були тільки теоретичні пропозиції – по них пульс у кита становив 5-10 ударів на хвилину, рідко – до 20.У 2017 році у Королівському музеї Онтаріо виставили справжнє серце Синього кита, і поки що це єдиний такий екземпляр у світі. Його витягли з 23-метрової туші, викинутої на берег Ньюфаундленду у 2014 році. Правда, габарити у нього не такі вражаючі, як згадувалося вище: «всього» під 200 кг ваги, і розміром приблизно 1.5х1.2х1.5 м.




Температура тіла і щитоподібна залоза

 

Щитовидна залоза є ендокринним органом, який розташований нижче гортані між кадиком та грудною клітиною. Порушення чи захворювання щитовидної залози викликають наслідки з боку всіх органів та систем організму.

Перевірити щитовидну залозу можна за допомогою звичайного термометра

Існує певний зв'язок між діяльністю щитовидної залози і температурою тіла, у зв'язку з тим, що гормони, що виробляються даним ендокринним органом, істотно впливають на обмін речовин, а також регулюють вироблення енергії. Під час зниження функції щитовидної залози температура тіла також знижуватиметься, а при підвищеній, відповідно збільшуватися.


Виконувати цей тест необхідно одразу після пробудження. Для цього, рекомендується перед сном, покласти градусник таким чином, щоб дотягнутися до нього не встаючи з ліжка. Якщо тест буде виконуватися за допомогою ртутного градусника, необхідно дотримуватися правил безпеки, тобто цей прилад повинен знаходитися в спеціальному чохлі.
Вимірювати температуру необхідно в пахвою протягом 10 хвилин. Отриманий результат слід записати. Для досягнення максимально точного та достовірного результату цю процедуру необхідно виконувати щодня протягом 7-10 днів. У випадку, якщо відхилення від норми будуть спостерігатися протягом усіх днів вимірювання, то необхідно записатися до сімейного лікаря або ендокринолога.
Якщо температура в межах 36.5-36.8 — це норма. Температура тіла нижче за відмітку 36.5 може свідчити про наявність гіпотиреозу. При температурі тіла вище 36,8 градусів може бути підвищений рівень гормонів щитовидної залози. Проте при проведенні вимірювань необхідно враховувати, що при деяких станах організму температура тіла також може бути нестійкою, наприклад:різні інфекційні захворювання;
овуляція;
менструація;
вагітність.



з 1 березня по 30 березня - місячник боротьби з туберкульозом

 


«Об’єднуймось, аби покласти край туберкульозу!» – під цим гаслом з 1 березня по 1 квітня у різних регіонах країни триває місячник боротьби із захворюванням на туберкульоз.
Перемогти туберкульоз остаточно не вдалося ще в жодній, навіть найрозвиненішій країні. Багато хто впевнений, що на туберкульоз хворіють представники соціально-неадаптованих верстви населення. Це поширена помилка, яка іноді може призвести до фатальних наслідків. На жаль, все частіше ця недуга вражає цілком успішних чоловіків і жінок і, що найстрашніше, посилює атаку на дітей.

Важливо знати

Туберкульоз передається повітряно-крапельним шляхом під час спілкування з людиною, яка має відкриту форму туберкульозу. При появі таких симптомів, як кашель з виділенням мокротиння довше 3-ох тижнів, підвищення температури тіла, лихоманка, надмірна втомлюваність, втрата апетиту, швидке схуднення, нічне потовиділення, кровохаркання, обов’язково слід звернутися до свого сімейного лікаря. Чим раніше це зробити, тим вищі шанси на одужання.
Запам'ятайте!

На туберкульоз може захворіти кожен.

Туберкульоз - виліковна хвороба.

Самому встановити діагноз і займатися самолікуванням неприпустимо.

Всесвітній день людиниз синдромом Дауна.

Сьогодні в Україні і світі відзначається Всесвітній день людей із синдромом Дауна. 21 березня  обрано не випадково . Березень  обраний тому...